FESTIVALUL "DULCE-I SATUL SALAJEAN", a VII-a ediţie

 

Perioada: 31 august – 1 septembrie

Locația: Zalău, Platoul de marmură din fața Prefecturii Municipiului Zalău pentru spectacol și Bd. Mihai Viteazul (tronsonul de la Perla până la Poșta din centru) pentru amplasarea comercianților.

 

Descriere: Această ediție s-a desfăşurat sub sloganul “Dulce-i Satul Sălăjean” ținând cont de aportul organizatorului care a reunit la eveniment numeroși producători de miere și produse apicole derivate provenind din toată țara. Cu această ocazie  participanţii au putut admira și lucrări realizate de meşterii populari sălăjeni:  împletituri din nuiele, sculptură în lemn şi miniaturi atizanale din lemn, ţesătorie artizanală, cusătorie şi ţesătorie tradiţională, icoane pe sticlă și lemn, clopuri din talaş şi paie, mărgele şi produse artizanale, diferite sotimente de oale de lut ars și produse artizanale din fier.

Scop: Promovarea produselor tradiţionale locale și păstrarea identității culturale locale. Publicul a avut acces la produse tradiţionale, meşteşuguri din Sălaj, autenticitatea folclorului autohton, diversitatea culturală multietnică şi gastronomia locală specifică.

Feedback: La eveniment au participat cca. 2000 de persoane, majoritatea provenind din județul Sălaj și din zonele limitrofe.

Ținând cont de specificul manifestării, programul de muzică populară a fost conceput astfel încât să ofere diversitate pe de o parte și posibilitatea promovării muzicii autohtone pe de altă parte. Au participat ansamblurile: “Someşul” din Jibou, “Illegetok” din Sărmăşag, “Arvalanyhaj” din Nuşfalău, “Codruleţul” din Cehu Silvaniei, “Csigeresek” din Şamşud şi “Berekenye” din Cehu Silvaniei. În program au putut fi ascultate și aplaudate recitalurile susținute de  Alexandra Chira şi soliştii câştigători în cadrul Festivalului “Mândru Cântec Sălăjean”. Au mai urcat pe scenă şi formații de dansuri populare maghiare aparținând secţiei maghiare din cadrul Ansamblului Folcloric “Meseşul”.

Parteneri: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Plus, Cooperativa Agricolă Carpatica Melifera, Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Camera de Comerţ şi Industrie Sălaj.

Parteneri media: Regio TV Transilvania, Sălajul Pur și Simplu, Kiss FM.